Myelofibroosin oireet

Myelofibroosi on varsin usein aluksi täysin oireeton. Taudin edetessä oireet lisääntyvät yksilöllisesti. Myelofibroosi aiheuttaa lähes aina anemiaa. Sen tyypillisiä oireita ovat väsymys, heikotus, kalpeus, hengästyminen ja sydämen sykkeen nousu.

Potilaan perna suurenee lähes aina. Siihen liittyviä oireita ovat kivun, epämukavuuden tai täyteläisyyden tunne vasemmalla puolella kylkiluiden alla. Pernan suureneminen vie vatsan alueelta tilaa. Tähän voi liittyä täyteläisyyden tunnetta, ruuansulatushäiriöitä ja ruokahalun heikkenemistä, jolloin potilas yleensä laihtuu. Epämukavuutta vatsan alueella voi aiheuttaa myös suurentunut maksa. 

Muita myelofibroosiin liittyviä oireita ovat ihon kutina, liiallinen hikoilu (varsinkin öisin), kuume, suurentunut riski sairastua infektioihin, luukivut, verenvuoto-ongelmat (esimerkiksi lisääntynyt mustelmataipumus).

Vahingoittuneet kantasolut eivät pysty tuottamaan tarpeeksi terveitä punasoluja verenkiertoon, mikä aiheuttaa anemiaa. Anemia aiheuttaa muun muassa väsymystä, heikotusta ja hengästyneisyyttä.
Arpeutunut luuydin ei pysty tuottamaan punasoluja riittävästi, jolloin niiden tuotanto saattaa siirtyä osittain mm. pernaan. Perna suurenee, mikä voi  aiheuttaa täyteläisyyden tunnetta, ruuansulatushäiriöitä, ruokahaluttomuutta ja laihtumista.
Arpeutunut luuydin ei pysty tuottamaan punasoluja riittävästi, jolloin niiden tuotantoa voi siirtyä myös maksaan. Tämän seurauksena maksa suurenee, mistä voi olla seurauksena vatsakipuja.
Myelofibroosin oireita ovat myös kutina ja liiallinen hikoilu.
Myelofibroosi voi johtaa luuytimen kovettumiseen ja luiden yhteydessä olevan kudoksen tulehtumiseen, mikä voi aiheuttaa luu- ja nivelkipua.

Lähteet

Updated: 13-04-2015